Aday Öğrenci :::
Sıkça Sorulan Sorular
1. İKÇÜ Hukuk Fakültesi’nin öğrenci kontenjanı kaçtır? İKÇÜ Hukuk Fakültesi’ni kazanabilmem için üniversiteye giriş sınavlarında yaklaşık olarak hangi yüzdelik dilimde / sıralamada olmam gerekir?
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Hukuk Lisans Programı, EA puan türünde olmak üzere 60 genel kontenjana ve 2 okul birincisi kontenjanına sahiptir.
2023 yılında Fakültemize yerleşen son öğrencinin YKS başarı sıralaması 23926'dır. Yüzdelik dilim ve sıralamaları çeşitli faktörlere bağlı olacak şekilde her tercih döneminde değişiklik gösterebilir. Bu faktörler, o yıl başvuran adayların sayısı, başarı düzeyleri ve kontenjanın durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilecektir.
2. İKÇÜ Hukuk Fakültesi’nin %30 İngilizce eğitim verdiğini öğrendim. İngilizce hukuk eğitimi kariyerim açısından ne gibi fırsatlar sunabilir?
Fakültemizin vizyonu; bünyesinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarla akademik birikime, mezun adaylarımızın sahip olduğu vasıflarla meslek hayatına ve inşa ettiğimiz hukuk politikası ile dünya toplumlarına yeni bir hukuk anlayışının kapılarını açan; ulusal ve uluslararası toplumların edinimlerini zirveye taşıyan ve hukuk eğitimine öncülük eden bir fakülte olmaktır. Fakültemiz %30 İngilizce eğitim programıyla öne çıkmaktadır. Ege Bölgesi’ndeki devlet üniversitelerinde İngilizce hukuk eğitimi sunan ilk ve tek fakülte olma özelliğini taşımaktan gurur duyuyoruz Bir yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitiminin ardından dört yıl boyunca verilecek çeşitli İngilizce zorunlu ve seçmeli dersler ile öğrencilerin hukuk İngilizcesini öğrenmeleri ve geliştirmeleri; mesleki yaşamlarında İngilizceyi kullanabilir hale gelmeleri amaçlanmaktadır.
Bilindiği üzere İngilizce, dünya genelinde en çok konuşulan dillerden birisidir. İngilizce hukuk eğitimi, uluslararası alanda çalışma ve farklı ülkelerdeki hukuk sistemlerini anlama becerisine sahip olma avantajı sağlar. Bu durum, uluslararası şirketlerde, uluslararası hukuk firmalarında veya uluslararası organizasyonlarda çalışma fırsatlarını artırır. Fakültemizde verilecek eğitim ile öğrencilere uluslararası alanda rekabet edebilecek yetkinlik kazandırmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca bu fırsatlar, uluslararası hukuk alanında etkin bir şekilde çalışma ve hukuki tartışmalara katılma becerisini geliştirecek ve mezunlarımızı diğerlerinden ayıran önemli bir avantaj sağlayacaktır. Bu da mezunlarımızın uluslararası şirketlerde, hukuk firmalarında veya kuruluşlarda kariyer yapma şansını artırmaktadır.
İngilizce hukuk eğitimi, dünya genelinde hukuki konulardaki farklı bakış açılarına ve kültürel çeşitliliğe maruz kalmayı sağlar. Bu durum öğrencilerin farklı hukuki sistemleri ve yaklaşımları anlamalarına ve daha geniş bir perspektiften düşünmelerine yardımcı olur. Fakültemizde verilecek eğitim ile öğrencilerimizin birer “Dünya Vatandaşı” olmalarını hedeflemekteyiz.
İngilizce hukuk eğitimi, özellikle uluslararası hukuk alanında daha geniş iş olanakları sağlar. İngilizceyi iyi bilen hukuk mezunları; uluslararası anlaşmazlık çözümü, ticaret hukuku, insan hakları ve daha pek çok alanda öncelikli tercih olacaktır. İngilizce hukuk eğitimi alanlar, anadilinden farklı dillerdeki hukuki belgeleri anlama ve çevirme becerisine sahip olurlar. Bu durum uluslararası hukuki belgelerin çevirisi veya çeşitli dillerdeki müvekkillerle çalışma gibi hususlarda büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Ülkemizin katlanan ihracat ve büyüme hedefleri doğrultusunda uluslararası sözleşmeler hazırlayacak, müzakere edecek ve ülkemizi uluslararası alanda temsil edebilecek hukukçulara duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu da mezunlarımızın çok uluslu şirketlerde, hukuk firmalarında ya da kamu kurumlarında kariyer yapma şansını arttırmaktadır.
Aynı zamanda İngilizce, hukuk alanında yazılan birçok önemli kitap, makale ve yargı kararlarına erişim için anahtar bir dildir. İngilizce hukuk eğitimi, bu kaynaklara kolayca ulaşabilme ve dünya çapında bilgi birikiminden yararlanabilme fırsatı sunar.
3. Fakültenizde hazırlık eğitimi var mı? Fakültenizdeki bölüm derslerine başlayabilmem için bir yıllık hazırlık eğitimini tamamlamam zorunlu mudur?
Fakültemiz lisans eğitim programında İngilizce hazırlık sınıfı zorunlu olup ilk yıl Fakültemize yapılan kayıt işlemlerine müteakip olarak otomatik olarak hazırlık eğitimi kaydı da yapılmış olur. İngilizce Hazırlık Programı’ndan CPT Sınavı ve belgeli muafiyet olmak üzere iki şekilde muaf olunabilir.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
4. %30 İngilizce eğitim yalnızca İngilizce dil derslerinden mi oluşmaktadır? Hukuk dersleri arasından İngilizce olarak verilen dersler mevcut mudur?
Fakültemizde eğitim dili %30 İngilizcedir. Bu ise müfredatta yer alan derslerin %30’unun İngilizce verildiği anlamına gelmektedir. Fakültemizde temel derslerin Türkçe olarak verilmesi, bazı zorunlu derslerin ve seçmeli derslerin İngilizce olarak verilmesi planlanmaktadır.
5. Fakültenizin müfredatı hakkında bilgi edinebilir miyim? Fakültenizde verilen seçimlik dersler nelerdir?
Fakültemizin müfredatı ve müfredatta bulunan derslerin içerikleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
6. Fakültenizde kişisel ve mesleki gelişimim açısından ne gibi fırsatlar sunulmaktadır?
Fakültemiz gelenekselleşmiş eğitim anlayışından farklı olarak modüler eğitim anlayışını benimsemektedir. Modüler eğitim programlarıyla öğrencilerimize daha fazla seçim özgürlüğü sunmaktayız. Fakültemizde eğitim görürken tek bir alanda sıkışıp kalmak yerine, çeşitli dersler arasından seçim yaparak kendi eğitim rotanızı oluşturabilirsiniz. Modüler eğitim, ilgi alanlarınıza ve hedeflerinize uygun bir program oluşturmanızı sağlar. Bu yaklaşım, size özelleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunmanın yanı sıra çeşitli disiplinler arasında bağlantılar kurmanıza da olanak sağlayacaktır.
Öğrencilerimize farklı kariyer imkanları sunabilmek adına Üniversitemiz bünyesinde yer alan Kariyer Merkezi rehberliğinde yan dal programlarıyla entegre edilen bir eğitim sistemimiz bulunmaktadır. Öğrencilerimiz, ana dal programlarının yanı sıra ilgi duydukları alanlarda seçimlik dersler alarak kendilerini geliştirebilir ve geniş bir bilgi yelpazesine sahip olabilirler. Bu seçimlik dersler, öğrencilere çeşitli disiplinler arasında bağlantılar kurma ve çok yönlü bir bakış açısı geliştirme fırsatı sunar.
Fakültemiz uzmanlaşan eğitim modeli, öğrencilerimize derinlemesine bilgi ve beceri kazandırmakla birlikte onları iş dünyasına hazırlar. Öğrencilerimiz, kendi ilgi alanlarında uzmanlaşmanın yanı sıra çeşitli disiplinler arasında bağlantılar kurabilme yeteneğiyle öne çıkar. Bu da mezunlarımızın, günümüzün rekabetçi iş piyasasında başarılı olmalarına yardımcı olur.
Bunun yanı sıra öğrenci kontenjanı miktarımızın diğer hukuk fakültelerine görece daha az olması sayesinde öğrencilerimizle birebir etkileşimde olabileceğimiz bir eğitim modelini hayata geçirmeyi amaçlamaktayız. Fakültemizde her 6 öğrenci başına 1 öğretim üyesi düşecek olup, bu sayede alanında yetkin akademisyenlerimizin bilgi ve tecrübelerini öğrencilerimize daha sağlıklı bir şekilde aktarması hedeflenmektedir.
7. Akademik kadronuz hakkında bilgi edilebilir miyim?
Fakültemiz, Kamu Hukuku ve Özel Hukuk bölümlerinde kadrolu 3 profesör, 1 doçent, 7 öğretim üyesi ve 12 araştırma görevlisi ile faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Akademik kadromuz hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için internet sitemizdeki “Akademik Birimler” başlığını ziyaret edebilirsiniz.
8. Eğitimim sırasında öğrenci değişim programlarından yararlanmam mümkün müdür?
Erasmus Öğrenci Değişim Programı ile ilgili ayrıntılı bilgiler https://erasmus.ikcu.edu.tr/ web sitesinde yer almaktadır.
Mevlana Öğrenci Değişim Programı ile ilgili ayrıntılı bilgiler https://mevlana.ikcu.edu.tr/ web sitesinde yer almaktadır.
Farabi Öğrenci Değişim Programı ile ilgili ayrıntılı bilgiler https://farabi.ikcu.edu.tr/ web sitesinde yer almaktadır.
9. İKÇÜ Hukuk Fakültesi nerededir? Kampüse ulaşımı nasıl sağlayabilirim?
İKÇÜ Hukuk Fakültesi, Çiğli’de bulunan Ana Yerleşke’de bulunmaktadır. Ana Yerleşke’ye Karşıyaka-İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi dolmuşları ve 595, 596, 817 numaralı belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanmaktadır. Bunun yanında fakültemiz İZBAN-Egekent durağına yürüme mesafededir.
Ayrıca Çiğli Tramvay Hattı’nın son durağı olarak İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne ulaşım sağlanabilmektedir.
10. Üniversitenizde ve çevresinde barınma ve beslenme imkanları nelerdir?
Öğrencilerimizin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla işletilen kantin, kafeterya ve yemek salonlarının sağlıklı ve hijyenik koşullarda hizmet vermesi sağlanmakta ve denetlenmektedir. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının denetlemekle sorumlu olduğu 1 yemek üretim mutfağı, 2 öğrenci yemekhanesi, 2 çay ocağı ve 8 Kantin-Kafeterya bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 400 öğrencimizin yemek yardımı üniversitemizce karşılanmaktadır.
Üniversitemizde öğrencilerimizin ders saati dışındaki boş zamanlarında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geçici işlerde çalıştırılarak hem maddi kazanç hem de uygulama becerisi kazanmalarını sağlamak amacıyla kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma programı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Üniversitemiz Balatçık Kampüsü içerisinde Kredi Yurtlar Kurumuna ait Kız Öğrenci Yurdu ile yine üniversitemiz Balatçık Kampüsüne 500 metre mesafede Kredi Yurtlar Kurumuna ait erkek öğrenci yurdu da bulunmaktadır. Balatçık Kampüsü çevresinde öğrencilere yönelik inşa edilmiş olan yerleşim alanları da bulunmaktadır.
11. İKÇÜ kampüsünde ne gibi sosyal imkanlara ulaşabilirim?
Üniversitemizde öğrencilerimizin fiziksel aktivitelerini gerçekleştirecekleri çok amaçlı spor salonu, yarı olimpik yüzme havuzu, fitness salonu, tırmanma duvarı, halı saha, aktivasyon salonu, 13 adet masa tenisi, 4 adet açık voleybol, basketbol ve tenis sahası bulunmaktadır.
Aktif olarak faaliyet gösteren futbol, futsal, basketbol (kadın-erkek), voleybol (kadın-erkek), tenis (kadın-erkek), masa tenisi (kadın-erkek), badminton (kadın-erkek) takımları bulunmaktadır. Takımlarımız Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalara katılım göstermektedir.
Öğrencilerimize ücretsiz olarak alanında uzman eğitmenlerimizce tenis, masa tenisi, kick boks, voleybol, basketbol, badminton, tekvando, pilates ve step-aerobik kursları verilmektedir. İlkbahar ve sonbahar aylarında gruplar halinde doğa yürüyüşleri ve bisiklet turları düzenlenmektedir.
Ayrıca öğrencilerin ve çalışanların sağlık hizmetlerine kolay erişmesi amacıyla Çiğli Merkez Yerleşkesi içinde sağlık hizmeti olanakları (Aile Sağlığı Merkezi) mevcuttur. Ek olarak öğrencilere psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri de sunulmaktadır. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İKÇÜ öğrenci ve çalışanları yanında bölgeye sağlık hizmeti sunmaktadır.
12. Üniversite kütüphanesinden bahsedebilir misiniz?
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı; Merkez, Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi Kütüphaneleri olarak 3 birimde hizmet sunmaktadır. 2810 m2 kapalı alanı, 752 kişilik oturma kapasitesi bulunmaktadır. İKÇÜ’nün her öğrencisi ve personeli kütüphanelerin doğal üyesidir. Kütüphanede ödünç-iade, bilgi tarama, kurumsal açık erişim bilgi sistemi (DSpace), kablosuz internet, kütüphaneler arası ödünç-iade (ILL), açık raf sistemi ve basılı nadir kitapları dijitalleştirme alanı ile kullanıcılara hizmet verilmektedir.
Görme engelli kullanıcılar için sesli kitap koleksiyonu (GETEM, GEKOP) bulunmaktadır. Kütüphanede 41.250 basılı kitap, 115 basılı dergi; 36 veri tabanı üzerinden 394.952 e-kitap ve 47.824 e-dergi ile 700 adet görsel-işitsel materyal mevcuttur. Kullanıcıların grup çalışması yapabilecekleri çalışma odaları, bilgisayar ve okuma salonları bulunmaktadır. Kütüphane, kartlı geçiş sistemiyle akademik takvim yılında haftanın 6 günü (Pazartesi-Cumartesi) 7/24 hizmet vermektedir.
Kütüphane imkânlarının yanı sıra size fakültemiz bünyesinde kitap ve film atölyeleri kurmayı hedeflemekteyiz. Film ve kitap atölyelerimizde belirlediğimiz eserleri beraberce incelenecek ve ardından toplu fikir alışverişinde bulunulacaktır. Bu sayede öğrencilerimize sanatla iç içe bir hukuk anlayışı kazandırmayı amaçlamaktayız.
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı sayfasına erişim için tıklayınız.
13. İKÇÜ’de yer alan öğrenci toplulukları hakkında bilgi edinebilir miyim?
Öğrencilerimizin ders dışı zamanlarında sosyal ve kültürel etkinliklere katkı sağladığı 70’e yakın topluluk bulunmaktadır. Üniversitemizde isteyen her öğrenci, ilgi alanına giren topluluklara üye olabildiği gibi yeni ilgi alanlarına dönük topluluk oluşturmak için de girişimde bulunabilmektedir.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
14. Mesleki hayata hazırlık konusunda fakülteniz ne gibi imkanlar sunmaktadır?
Fakültemiz, öğrencilerine sunduğu teorik bilgiye dayalı eğitimin yanı sıra öğrencilerimizin hukuk uygulaması ve pratiği açısından da meslek hayatlarına hazır olacakları bir eğitim sunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda uygulamaya yönelik seçmeli ve zorunlu dersler müfredat içerisinde bulunmaktadır.
Avukatlık, uzlaştırmacı, arabuluculuk gibi alanlarda mesleki tecrübeye sahip akademisyen kadromuz ile öğrencilerimizi meslek hayatına en iyi şekilde hazırlamak amaçlanmaktadır. Aynı zamanda meslek erbapları, barolar vb. kurumlarla olan işbirliği neticesinde hukuk uygulayıcılarının deneyim ve tecrübelerini öğrencilerimize aktarmaları amaçlanmaktadır.
15. Mezuniyet sonrasında hangi iş dallarında çalışma imkânı bulabilirim?
Hukuk fakültesi mezunları çeşitli iş alanlarında çalışabilirler. İş seçenekleri kişilerin ilgi alanlarına, yeteneklerine ve kariyer hedeflerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Avukatlık, hâkim-savcılık, akademisyenlik, noterlik, kaymakamlık, çeşitli kamu kurumlarında avukatlık, icra müdürü ve yardımcılığı, uzlaştırmacı ve arabuluculuk, şirket yöneticiliği ve hukuk danışmanlığı gibi meslek dallarında çalışma imkânı bulabilirsiniz.
16. İKÇÜ’de yer alan hukuk alanındaki lisansüstü programlar nelerdir?
Fakültemizde, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Kamu Hukuku Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programı ile Özel Hukuk Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programında eğitim verilmektedir.
17. Üniversiteye ilk kayıt için şahsen gelmeme gerek var mı, bir başkası benim yerime kayıt yaptırabilir mi, herhangi bir evrak teslim etmeli miyim?
T.C. vatandaşı öğrencilerin kayıtları elektronik ortamda yapılmaktadır. Herhangi bir evrak teslim edilmesine gerek yoktur. T.C. vatandaşı öğrencilerin kayıtları ile ilgili kayıt tarihleri, kayıt yerleri ve kayıt için istenen bilgiler web adreslerindeki duyuru ve kılavuzlardan öğrenilebilir. https://adayogrenci.ikcu.edu.tr/AdayOgrenci#anasayfa