Prof. Dr. Pınar Karacan İKÇÜ Haber Ajansı'na Röportaj Verdi
Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Karacan, yapay zekâya dair güncel gelişmeler ile ilk öğrencilerini bu yıl alacak olan İKÇÜ Hukuk Fakültesinin eğitim anlayışına ilişkin İKÇÜ Haber Ajansı'na röportaj verdi.
Prof. Dr. Pınar Karacan, yapay zekâ ve insan hakları ilişkisi ile yapay zekânın hukuk eğitiminin geleceğine etkileri konularından bahsettiği röportaja; yapay zekânın hayatımızın her alanında olduğu ve birçok olumlu etkiye neden olduğuna ilişkin sözleriyle başladı.
Yapay Zekânın Doğurabileceği Risklerin Değerlendirilmesi Gerekiyor
Prof. Dr. Pınar Karacan, özellikle tıp alanında hastalıkların teşhisi gibi konularda yapay zekâ programlarının kullanılması ve OpenAI tarafından geliştirilen sohbet robotu ChatGBT'nin günlük hayatta dahi herkesin dilinde olduğunu ifade etti. Sözlerine devam eden Prof. Dr. Karacan, ChatGBT'nin günden güne sürekli gelişim ve değişime uğrayan bir teknoloji olmasının, yapay zekânın doğurabileceği riskler bakımından değerlendirme yapılmasını gerektirdiğini belirtti.
Yapay Zekâ, Teknolojinin Hızlı Gelişip Hukukun Geriden Geldiği Bir Alan
Yapay zekâ hızlı bir değişime uğrarken hukukun geriden geldiğini ifade eden Prof. Dr. Pınar Karacan, "Yapay zekâ bugün hayatımızda, birçok alanda ve hepimiz etkileniyoruz. Ama bunun yasal bir çerçevesi henüz yok." şeklinde sözlerine devam ederken hukuktaki düzenleme eksikliğine dikkat çekti. Prof. Dr. Karacan, özellikle cezai sorumluluğun doğması bakımından herkesin etkileneceğini, birçok problemin gündeme gelmeye başladığını ve hukuksal çerçevenin mevcut olmamasının telafi edilemez sorunlara yol açabileceğini söyledi. Prof. Dr. Karacan yapılması gereken hukukî düzenlemelerin insan için olduğu unutulmadan; insan gözetim ve denetiminde, insan için insan yararı için olduğu göz önünde bulundurularak insan hakları çerçevesinde olması gerektiğini ifade etti.
İKÇÜ Hukuk Fakültesi ‘Uzman’ Hukukçular Yetiştirecek
Prof. Dr. Pınar Kayacan, hukuk eğitiminde de yapay zekânın birçok etki yaratacağını ifade ederek “yeni teknolojilerden ve yapay zekadan yararlanmayan ya da bilmeyen hukukçular sistemin dışında kalabilir” dedi. Bunun yanı sıra klasik hukuk eğitiminin yapay zekâya ilişkin sorunlarda yetersiz kalabileceğini söyleyen Prof. Dr. Karacan, hukukçuların kodlama bilmemesinin yorum yapmayı engellediğini ve bu durumun ileride değişmesi gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Pınar Karacan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Hukuk Fakültesinin, 2023-2024 yılı eğitim öğretim yılı lisans programında ilk öğrencilerini alacaklarını ve hazırlanan müfredatın klasik hukuk anlayışı yerine yeni fırsatlar sunacağını belirtti. Prof. Dr. Karacan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) bünyesindeki Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yapılacak işbirliği sayesinde öğrencilerin teknolojiyle uyumlu yetiştirilmesine katkı sunulabileceğini ekledi. Prof. Dr. Karacan, ayrıca İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'ndeki diğer fakülte müfredatlarında yer alan derslerin alınmasıyla multidisipliner bir eğitimin planlandığını bildirdi.
Röportajın tamamını izlemek için tıklayınız.