İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar İklim Hukukuna İlişkin Röportaj Verdi

Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İdare Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar, küresel bir tehdit olan iklim değişikliğine dair İKÇÜ Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

 

 

İklim değişikliğinin Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yayımlanan raporlarda ve iklim uzmanları tarafından önemli bir küresel tehdit olarak kabul edildiğini ifade ederek sözlerine başlayan Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar; iklim değişikliğinin iklim adaleti, sürdürülebilirlik ve sonraki nesillerin yaşam hakkı bakımından sorunlar yaratabileceğini belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar, devletlerin iklim değişikliğiyle tek başına mücadele etmesinin mümkün olmadığını ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için ulusal ve uluslararası hukukî düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

 

Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar, kamuoyunda önemli bir yere sahip olan iklim değişikliğinin hukukî boyutuyla incelenmesi açısından Fakültede lisans ve Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans Programı müfredatında İklim Hukuku derslerine yer verildiğini dile getirdi.

 

İklim Değişikliği Çevresel Birçok Olumsuzluk Yaratıyor

1850 yılından itibaren yapılan ölçümlerde Dünya'nın yüzey sıcaklığının her geçen yıl artmasının çeşitli sorunlara neden olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin orman yangınlarını, kuraklık ve sel felaketi gibi doğal afetleri beraberinde getirdiğini söyledi. Bunun yanı sıra Dr. Öğr. Üyesi Başar, iklim değişikliği ve küresel ısınma neticesinde su kaynaklarının azalması ve temel gıda ürünlerinin yetiştirilmesinde zorluk yaşanması gibi çevresel etkilerin meydana geldiğine dikkat çekti.

 

Dr. Öğr. Üyesi Cemal Başar, "Anayasa'nın 56 maddesinde; 'Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.' denilmekte ve devamında 'Çevreyi geliştirmek çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.' hükmü yer almaktadır. Yine Çevre Kanunu'nda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ve yerel yönetimlere çeşitli yetkiler ve görevler verilmiştir. Ayrıca iklim değişikliği konusunda ülkemizde bir kanun taslağı hazırlanmıştır. 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 55’inci bölümünde 792/A ve devam maddelerinde İklim Değişikliği Başkanlığı düzenlenmiştir. Başkanlığın kuruluş amacı ise, küresel iklim değişikliği ve ozon tabakasının incelmesi ile ilgili tedbirlerin alınmasına ve yeşil kalkınmaya yönelik plan, politika ve stratejilerin belirlenmesine ilişkin ulusal ve uluslararası çalışmaları yapmak, gerekli müzakereleri gerçekleştirmek ve diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyonu sağlamaktır." açıklamalarında bulundu. 

 

İlgili Resimler


Menüyü Kapat